Woningzoekende heeft er recht op te weten wat hij huurt

21 juli 2020

Kan een filmpje een live bezichtiging vervangen? Natuurlijk niet, stelt de Woonbond. Ook in tijden van corona moeten verhuurders aspirant-huurders de gelegenheid geven om de woning in het echt te bekijken voordat zij een huurcontract tekenen.

“Wij willen het besmettingsgevaar voor u en voor ons zoveel mogelijk beperken. Daarom zal er geen bezichtiging plaatsvinden en kunt u de woning alleen via film bekijken.” Op websites waar sociale huurwoningen worden aangeboden duikt dit opvallende zinnetje steeds vaker op. Woningzoekenden voelen zich voor het blok gezet. Hoe kun je weten waar je voor tekent als je de woning niet live kunt bekijken?

Groepsbezichtiging vervallen

Door het grote tekort aan sociale huurwoningen staan woningzoekenden vaak jaren op een wachtlijst. Wie reageert op een advertentie en op basis van wachttijd kans maakt op de woning kreeg in pre-corona tijden meestal een uitnodiging voor een groepsbezichtiging. Met een stuk of 10 andere kansrijke kandidaten kon je dan rondkijken in de woning. Vanwege corona is dit ‘verhuurproces aangepast’. Niet door de groepen te verkleinen, maar door de bezichtiging helemaal te schrappen.

Woningzoekenden voor het blok gezet

Woningzoekenden die van de Amsterdamse corporaties Ymere of Stadgenoot willen huren worden nu geacht om op basis van een filmpje te beslissen of een woning willen. Op woningnet en de eigen websites staat dat bezichtigingen enkel nog digitaal gaan. Woordvoerder Marcel Trip van de Woonbond noemt het een ‘vreemde ontwikkeling’. “Alsof je op een filmpje kunt zien hoe de badkamer ruikt, hoe warm het wordt in de woonkamer en hoeveel verkeer er voorbijkomt onder je slaapkamerraam.”

Stadgenoot laat in een reactie weten dat aspirant-huurders bij hen inderdaad eerst reageren op de woning op basis van een filmpje, maar voor het tekenen van een contract de woning wel in het echt kunnen bezichtigen. De woning kan dan nog geweigerd worden en de woningzoeker behoudt dan gewoon de opgebouwde inschrijfduur. Bij Ymere lijkt het proces volledig digitaal te gaan. Het huurcontract wordt per mail verstuurd en de sleutel van de woning wordt dan beschikbaar gesteld via een sleutelkluis.

Corona proof kijken kan best live

Niet alle verhuurders stopten met bezichtigingen. Verhuurders die daar wel mee stopten moeten volgens Woonbond snel betere manieren gaan verzinnen om vrijkomende woningen in het echt te laten zien. Bijvoorbeeld door meer tijd te nemen voor de bezichtiging. Aspirant-huurders een voor een in de woning toe te laten. Door mondkapjes te verplichten en een fles ontsmettingsmiddel klaar te zetten. Trip: “Je kunt van alles bedenken om een woningbezichtiging minstens zo veilig te maken als het bezoek aan een winkel.”

In advertentie werkt filmpje prima

Tegen filmpjes over een woning heeft de Woonbond geen bezwaar. Integendeel. Trip: “In een advertentie werkt een filmpje waarmee je het huis laat zien prima natuurlijk”. Voor sites waar sociale huurwoningen worden aangeboden geldt dat je per week maar op een beperkt aantal advertenties mag reageren. “Hoe beter die advertentie, hoe groter de kans dat er mensen reageren die serieus geïnteresseerd zijn”.